В КУПЕН МАЧ НА КРАЯ НА СЕЗОНА ПОЛИТИЦИТЕ БИЯТ ГРАЖДАНИТЕ С ЧЕТИРИ НА НУЛА

Начало / Становища / В КУПЕН МАЧ НА КРАЯ НА СЕЗОНА ПОЛИТИЦИТЕ БИЯТ ГРАЖДАНИТЕ С ЧЕТИРИ НА НУЛА
Начало / Становища / В КУПЕН МАЧ НА КРАЯ НА СЕЗОНА ПОЛИТИЦИТЕ БИЯТ ГРАЖДАНИТЕ С ЧЕТИРИ НА НУЛА

В КУПЕН МАЧ НА КРАЯ НА СЕЗОНА ПОЛИТИЦИТЕ БИЯТ ГРАЖДАНИТЕ С ЧЕТИРИ НА НУЛА

Ива Таралежкова, председател на УС

В края на месец юли, в разгара на лятото, на тежък терен и при високи температури се изигра последния мач между политици и граждани. Залогът беше сериозен – купата означава за победителя по-силен глас във вземането на решения.

Преди първия съдийски сигнал…

В предварителните тренировки отборът на гражданите, съставен от активни личности, организации, мрежи и коалиции и дори – Обществен съвет към Парламента, подготвиха редица предложения за законодателни реформи във връзка с прилагането на референдумите като инструмент за  „феър плей”. Целта бе да може суверенът, ще рече, избирателите, да контролират избраните от тях и да предлагат алтернативни решения, когато не се спазват правилата на играта и не се чувстват представлявани. В отбора на политиците и най-вече – от страна на капитана (ГЕРБ) и централните нападатели (Реформаторите), беше демонстрирана готовност правилата да се приемат и спазват.

Как се разви мачът:

Първо полувреме: На 21.07.2015 се гласуват промени в закона за прякото участие на гражданите: в залата на НС Анна Александрова от ГЕРБ оттегля собственото си предложение, което е за намаляване на прага за референдума на 40%. ГЕРБ гласуват „въздържал се“ и с това отнемат топката от Реформаторите, които в предварителната подготовка декларираха „ЗА”. ДПС поемат топката и гласуват „против“, както и БСП и Патриотите. С това резултатът е 1:0 за политиците – прагът за референдума остава, както е досега – твърде висок, за да може да се „прекрачи” от граждани. Практиката в България показва, че да се постигне в референдум активност, равна на тази в изборите, е невъзможно. Само партиите, чрез своите многобройни структури в цялата страна могат да го постигнат. С това политиците откриват резултата. А ДПС от отбранителната линия постепенно минават на по-предни позиции.

Политиците повеждат убедително срещу гражданите с 2:0.  В резултат на първия гол продължава настъпателната акция на народните избраници срещу реформите в полза на демократичното развитие. След редица пазарлъци за  политически отстъпки, наречени с благозвучната българска дума „консенсус”, партийните централи стигат до споразумение относно така плашещите ги промени в Конституцията, които имаха за цел реална съдебна реформа. Взето е решение временната комисия за промените в конституцията да разглежда само новия проект за изменение на основния закон, внесен на 24 юли от 180 депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център, АБВ и независими. Така защитниците на демокрацията остават притиснати в отбранителна позиция, чувствайки, че мачът може и да е уговорен. Тук ДПС сe придвижват твърдо към средата на терена.

Второ полувреме: На 28.07.2015 Парламентът обсъжда предложените от Президента три въпроса за национален референдум, който да се проведе заедно с местните избори през октомври. Те касаят въвеждането на задължително гласуване, мажоритарна система за избор на депутати и възможността да се гласува дистанционно по електронен път. Всичко това – в полза на демократичното управление и обективността на изборните резултати. Изведнъж топката, която до този момент твърдо е във владение на гражданските права, е отнета и политиците минават в атака: на практика, всички парламентарни групи, по един или друг начин, гласуват против два от трите въпроса, а именно – за задължителното гласуване и мажоритарния вот. Става ясно, че и ГЕРБ и Реформаторите, които декларират демократични ценности, са също толкова против това гражданите да имат реални инструменти за участие и контрол върху политиците, колкото ДПС и БСП. Гласуване след гласуване и ГОООЛ! Резултат 3:0 в полза на партийните интереси над гражданските права: още един национален референдум ще се проведе напразно. Той оставя на гражданите да решават само един въпрос, чийто отговор не предизвиква конкретни промени. Въпреки привидната „модернизация”, до която води електронното гласуване, не е ясно кога, как и до каква степен ще бъде въведен механизмът. А и това е логично развитие, което ще се случи в бъдеще, независимо дали проведем референдум или не. Социологическите проучвания сочат, че за гражданите другите два въпроса са много по-важни – 80% подкрепят провеждането на референдум за задължителното гласуване, а 66% считат, че е важно да бъдат питани за мажоритарния вот. Но какво от това? По-важно е, че ДПС са вече в центъра на нападението с подкрепата на капитана на отбора и на останалите играчи, демонстрирайки свободно очевидната си неприязън към всякакви проявления на гражданско участие или, още по-лошо, на свободна и демократична мисъл.

В самия край на второто полувреме, на 30.07.2015 г., след процес на номинации, консултации и изслушване, Народното събрание избира Мая Манолова за национален обмудсман със 129 гласа „ЗА”. Всъщност, номинациите са само две, което само по себе си не предпоставя стойностен дебат между кандидатите – госпожа Манолова, номинирана от БСП, и досегашния обмудсман, господин Константин Пенчев – номинация на Реформаторския блок. Така резултатът става 4:0 – за защитник на гражданските права в национален мащаб е избран кандидатът, който трудно бихме могли да наречем надпартиен. А това всъщност е основната идея на институцията Обмудсман: политическа независимост, даваща обективни позиции в подкрепа на гражданите и гражданското общество. Тайният вот не ни дава възможност да разберем как точно са гласували отделните парламентарни групи, но според изявления „на полувремето” се очакваше тя да получи подкрепата на част от народните избраници от ГЕРБ, Патриотичния фронт, БСП, „Атака“ и, както логично се досещате – ДПС.

Дербито – докога?

Изходът на този мач бе очакван. За съжаление, сме в края на политическия сезон. Добре обмислено стратегически, от гледна точка на жегата, отпуските и августовската ваканция на народните представители. Политическият отбор се оказа невероятно сплотен, както по времето, когато България беше на световен футболен финал! Този път, обаче, сплотеността не води до национален успех. Тя показва само едно: станеш ли част от властта, лесно се отказваш от правилата на спортсменството. Нещо повече – започваш да ги променяш и тълкуваш по начин, осигуряващ ти повече власт. Веднъж в парламента, народните представители се отричат от онези, които са ги поставили там. И от ценностите, заради които са ги избрали. И правят „пазарлъци”. И ги наричат „консенсус”.

Това дерби трябва да се разреши. Затова, ако наистина можем да се наречем „граждани”, редно е да поискаме реванш – през септември, когато отборът на политиците се върне от заслужена почивка. Гражданите трябва да се обединят и да обърнат резултата. В полза на честната игра и против уговорените мачове. В полза на демокрацията.

П.П. Авторът не разбира от футбол. То и много политици не разбират от политика, така че – какво значение има?

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt