„Вход за граждани“: пример как да отворим вратата за мнението на гражданите

Начало / Новини / „Вход за граждани“: пример как да отворим вратата за мнението на гражданите
Начало / Новини / „Вход за граждани“: пример как да отворим вратата за мнението на гражданите

„Вход за граждани“: пример как да отворим вратата за мнението на гражданите

в Новини

В периферията на вниманието  ли са кметствата в крайградските територии на столична община? С какви възможности разполагат кметовете на кметства, за да подкрепят своите граждани? Какво означава да решаваме проблеми съвместно?

Това са част от въпросите, които Форум Гражданско Участие в партньорство с три кметства – на с. Бистрица, с. Герман и с. Горни Богров търсят отговор. Те работят заедно от 2016 г. и заедно с кметовете и с активни граждани от трите села дават пример как може да провеждат структурирани дискусии и да се организират застъпнически кампании за реализиране на инициативи за общностите.

Тези дейности са по проект „Вход за граждани – въвеждане на европейски модел за насърчаване на гражданското участие в три кметства на Столична община“, който се изпълнява от Сдружение „Форум Гражданско Участие“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 г. в партньорство с кметство с.Герман, кметство с.Горни Богров и кметство с.Бистрица.

На 8.11. 2017 в Столична община Росица Стоянчова, кмет на с. Горни Богров, Маргаритка Станкова, кмет на с. Герман и Николай Гюров, кмет на с. Бистрица представиха три проекта които биха решили част от проблемите, важни за трите населени места. Те разказаха и за извървения път. Как в рамките на две години с постоянство и хъс, с включване на местната общност, разработиха проекти, родени след обществени дискусии: превръщане на сградата на старото училище в Герман в културен център, създаване на „Атлас” за туристите в Бистрица и изграждане на мултифункционална спортна площадка в Горни Богров.

В дискусията взеха участие Ирина Йорданова от СОС, председател на програмния съвет на програма Европа, Цветомира Георгиева, координатор на програмата, Иветка Петрова, общински съветник; Лилия Христова, обществен посредник на Столична община; представители на Направление „Архитектура и градоустройство“; жители на трите кметства, партньори. 

_TH4_4301

„Жителите на населените места трябва да участват в управленските решения. Само така те могат да добият гражданско самочувствие“, каза кметът на Герман Маргаритка Станкова по време на заключителната среща на проекта в София. 

По думите на Станкова кметовете на населените места трябва да престанат с често срещаната логика, че и ножът и хлябът са у тях. „Ето защо включването на гражданите в обсъжданията и инициативите е важно“, допълни тя. 

По време на събитието, кметовете на трите населени места споделиха впечатленията си и резултатите от проведените обществени дискусии и обучения и как ще търсят начини за осъществяване на формулираните проекти. Участие взеха общински съветници от Столичен общински съвет, представители от Столична община, от програмния съвет на Програма „Европа”, местни организации и жители на трите кметства. Модератор беше арх. Белин Моллов – експерт в областта на градското планиране, регенерацията и гражданското участие.

По думите на общинския съветник Ирина Йорданова  програма „Европа“, част от която е проектът на ФГУ, може да бъде описана като триъгълник, при който близо до основните е местната власт, а страните му са европейските добри практики.  „На върха му обаче стои гражданското общество. Затова е важно то да взема решения“, допълни тя.  По думите й от съществено значение е, че програмата е изнесена и в кметствата на общината._TH4_4271

„Виждаме ролята си на посредник в подобряване на ефективността и качеството на работата на кметствата. Кметовете и гражданите ни гласуваха доверие, което за нас е награда за усилията, които полагаме за подкрепа на гражданското участие“, каза от своя страна председателят на Управителния съвет на ФГУ Ива Таралежкова. 

По думите й обществените обсъждания с жителите на кметствата и последващите обучения как самите кметства да пишат проекти за реализиране на целите си, са дали резултат.

„Искахме да отворим така входът за граждани, че той да бъде наистина широк. И те да знаят, че тяхното включване води до преки промени в техния си живот. Така както е в Европа“, допълни тя.

Според модератора на дискусията арх. Белин Моллов е много важно да се отбележи, че всичко около проекта е „много искрено“. „Не правим театро, а си говорим реални неща“, допълни той. _TH4_4255

Кметът на Бистрица Николай Гюров пък обясни, че жителите на селото му са се събрали именно заради проекта на ФГУ, финансиран от програма „Европа“. По думите му именно така се разбират от първа ръка проблемите на населеното място и нуждите на хората, които живеят там.  Гюров изтъкна, че заради близостта си до София село Бистрица е все по-предпочитано място от млади семейства и това обуславя необходимостта от специални грижи и фокус към техните потребности. Например, поддръжка на зелените площи и безопасна централна част на Бистрица.

_TH4_4248

Проектът „Вход за граждани“ е инициатива в развитие.  И след заключителното събитие, ФГУ и кметствата ще продължат да работят по теми, значими за местното развитие и за насърчаване на гражданското участие. Един от основните мотиви и на водещата организация, и на партньорите беше да се насочи общественото внимание в София към живота в „кметствата”, които са част от общината, но в качеството си на периферия срещат специфични трудности. Същевременно нивото кметство дава възможност за най-непосредствени контакти с гражданите и постигнатите резултати от дейностите могат да бъдат преведени като успешен модел и в други места.

В края на събитието Ива Таралежкова връчи на тримата кмета традиционните награди на ФГУ за гражданско участие за тяхната позиция и стимулиране на гражданското участие в трите кметства. \

„Вход за граждани – въвеждане на европейски модел за насърчаване на гражданското участие в три кметства на Столична община“ е проект, който се изпълнява от Сдружение „Форум Гражданско Участие“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 г. в партньорство с кметство с.Герман, кметство с.Горни Богров и кметство с.Бистрица.

Снимките са любезно предоставени от Тихомира Методиева – Тихич. 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt