Визия за централната част на Бистрица

Начало / Новини / Визия за централната част на Бистрица
Начало / Новини / Визия за централната част на Бистрица

Визия за централната част на Бистрица

в Новини

Форум Гражданско Участие проведе на 20 юли т. г. в читалището на с. Бистрица обществена дискусия по проект „Вход за граждани“ – въвеждане на европейски модел за насърчаване на гражданското участие в три кметства на Столична община“, който се изпълнява с финансовата подкрепа  на Столична община, Програма Европа 2017 г., в партньорство с кметство с. Герман, кметство с. Горни Богров, кметство с. Бистрица.

Дискусията, чиято цел бе да се обсъдят идеи за облик на централната част, събра на едно място над 40 жители на селото – активни граждани, младежки и спортни клубове, представители на кметството, архитекти и урбанисти.

IMG_6396

Гости на срещата бяха общинските съветници от Столичен общински съвет Стефан Марков и Иван Велков, Лилия Христова, омбудсман на София, Маргаритка Станкова, кмет на с.Герман, Росица Стоянчова, кмет на с. Горни Богров, Цена Маврова, представител на район Кремиковци, Анелия Атанасова от програма Европа, Любо Георгиев от Визия за София и Георги Бакалов от Съюз на архитектите в България.

Николай Гюров  – кмет на с.Бистрица и Ива Таралежкова – председател на УС на Форум Гражданско Участие, откриха форума. В своята презентация арх.Марина Матева определи възможностите и предизвикателствата за развитие на населеното място  и подобряване на облика му. Съчетанието на природни ресурси, културното наследство, както и ангажимента на местните хора бе отправна точка за  възникналата дискусия.

Разделени по групи като представители на различни сектори, със схема на района, в рамките на два часа, жителите на селото и гостите имаха възможност да обсъдят редица концепции. След  експертна дискусия се представиха конструктивни идеи за визия на централната част на с.Бистрица, като например:

  • Облагородяване на туристическите маршрути с табели и информация за местността
  • Успокояване на трафика
  • Организиране на транспорта и паркирането на центъра и подобряване на фасадата на площада
  • Промяна на предназначението на терените в подробния устройствен план 
  • Запазване и поддържане на зелените площи
  • Обособяване на пешеходна зона в центъраIMG_6424
  • Изграждане на обществена тоалетна
  • Фонтан до детската площадка и начин за озвучаване с песните на „Бистришките баби“
  • Графити на гърба на читалището като арт инсталация
  • Промяна на главния път

 

Резултатите от тази дискусия се обобщават в протокол, на базата на който идеите ще се превърнат в малки проекти и съвместно с кметствo с.Бистрица, Районна администрация – Панчарево и Столична община, ще се търсят най-подходящите начини за тяхното реализиране.

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt