Седмичен бюлетин (02.05. – 05.05.2011)

Начало / Новини / Седмичен бюлетин (02.05. – 05.05.2011)
Начало / Новини / Седмичен бюлетин (02.05. – 05.05.2011)

Седмичен бюлетин (02.05. – 05.05.2011)

Седмичен информационен бюлетин за периода 02.05. – 05.05.2011 г., подготвен от Институт „Отворено общество”, Програма „Европейски политики и гражданско участие”, можете да изтеглите от ТУК

 

 

 

 Тази седмица:

ЕС

03/05 –ЕП: България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген

България и Румъния получиха зелена светлина от Комисията по граждански свободи на ЕП за присъединяването си към Шенгенското пространство. Докладите за оценка на двете страни показват, че те са изпълнили необходимите условия, смятат депутатите. Въпреки това, Парламентът трябва да бъде информиран за допълнителните мерки, предприети от България, Турция и Гърция срещу евентуална миграционна вълна, допълват те. Пленарният вот по въпроса ще се състои през юни, като финалното решение ще бъде на Съвета.

Източник: ЕП

БЪЛГАРИЯ

04/05 – МС: Одобрено е изпълнението на нови проекти за гарантиране на сигурността на външните за ЕС български граници

Правителството одобри изпълнението на нови проекти, с които ще се гарантира още по-висока степен на сигурност на външните за Европейския съюз български граници.

Допълнителните мерки, чиято реализация е осигурена с 18 333 500 лв., включват въздушно наблюдение на външните граници, осигуряване експлоатацията на летателните апарати над море и в зимни условия, осъществяването на граничния режим в териториалното море и вътрешните морски води. Отпуснатите средства са и за настройка на доставените по Инструмента Шенген базова и мобилни станции за осъществяване на връзка с обзорната сензорна система, както и за финансиране на проекта за присъединяване на България към системата ШИС ІІ и EUCARIS, отнасяща се до Договора от Прюм.

Източник: МС

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt