За гражданския сектор във Франция – какво се случва?

Начало / Новини / За гражданския сектор във Франция – какво се случва?
Начало / Новини / За гражданския сектор във Франция – какво се случва?

За гражданския сектор във Франция – какво се случва?

От
в Новини

Вече повече от две години Форум Гражданско Участие, заедно с още седем български мрежи и граждански организации, създаде и работи като част от коалиция за запазване на гражданското пространство у нас. Обединението получи подкрепата на Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа, която подпомага подобни коалиции в още няколко европейски държави. Една от тях е VoxPublic, чиято основна цел е защита правата за свободно сдружаване във Франция.

От VoxPublic споделят за стигматизиране на гражданските организации и за лични атаки към конкретни активисти – проблеми, познати и у нас. Не на последно място, френските ни колеги споменават и за намаляващите възможности за публично финансиране на граждански организации във Франция, с което проблемите пред тях допълнително се задълбочават. Ето защо те подготвят специален наръчник със съвети към организациите за справяне с политически обвързани, юридически, финансови или друг тип опити за ограничаване дейността на организации или отделни активисти. Коалицията изхожда от примери за подобни действия по отношение на формални и неформални групи, ангажирани конкретно с темата за мигрантите. Книжката е достъпна за свободно сваляне тук, но поне на този етап е налична единствено на френски език.

В този материал (на английски) можете да прочетете повече за коалицията и техните приоритети, а на тази страница ще откриете повече за мисията и целите на Civitates. Един от резултатите, до които доведе работата на българската коалиция между ФГУ, БЦНП, НМД, БДФ, БЧК, НПО портал, Платформа АГОРА и WWF България е филмът „Ново начало – себе си в другия“, който разказва за опита на пет български граждански организации от времето на извънредно положение през 2020 г. и може да бъде гледан свободно тук.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt