За смислените каузи: как започна всичко

Начало / Каузи / За смислените каузи: как започна всичко
Начало / Каузи / За смислените каузи: как започна всичко

За смислените каузи: как започна всичко

От
в Каузи, Новини
Има идеи и проекти, които си струват. Търсим подкрепа за своите и насърчаваме всички смислени каузи, водещи към позитивна промяна.

Това е една от сентенциите, върху които се основава създаването на мрежата ФГУ. Не е тайна, че вече няколко години екипът на Форум Гражданско Участие работи целенасочено за това повече „обикновени хора“ да разбират нас, гражданските организации, и ползите от нашата дейност. Получихме подкрепата на Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа.

Една от дългосрочната ни цели, част от този процес на „сближаване“, е възобновяването на активната работа вътре в мрежата ни, между членовете и съмишленици на ФГУ, която пострада покрай епидемията от Covid-19. Този процес включва присъствени срещи на живо, обмен на опит и не на последно място – подобряване на уменията в определени сфери. По тази причина за втора поредна година след избухването на епидемията през 2020 г., и общо за трети път в последните четири години, и през 2022 г. ФГУ предприе обиколка из страната – за така нареченото от екипа „гражданско турне“. В края на 2019 г., малко преди началото на поредицата от връхлетели ни кризи, повод за провеждането на срещи по места беше информационната кампания за избор на членове на Съвета за развитие на гражданското общество.

В периода на френското председателство на Европейския съюз през 2021 г. ключова бе инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“, която бе подета със сериозната заявка за засилено включване на гражданите в процеса на формиране на нови приоритети пред Съюза. Тя провокира мрежата още един път да тръгне на път – под мотото „Каравана на участието“. През настоящата 2022 година във Форум Гражданско Участие отново се фокусирахме върху въпроси, касаещи средата за работа на гражданските организации в България, които обсъдихме на общо шест регионални срещи на мрежата.

Обърнахме внимание и на нови теми – например тази за разпространяването на фалшиви новини и изопачени твърдения, или дезинформацията. През последните няколко години в публичното пространство по света и у нас все по-често се говори за този феномен. И ако на пръв поглед проблемът изглежда чисто медиен, разпространяването на подвеждаща или напълно невярна информация в медиите всъщност е предизвикателство и пред обществото като цяло, и пред гражданските организации като един от най-активните негови сегменти. През последните месеци сред основните обекти на дезинформация са хората, бягащи у нас от войната в Украйна, но фалшива или манипулативна информация от години се разпространява и по отношение на хора и организации, които отстояват демократичните ценности – за хора и организации като нас.

Трудно е да твърдим, че ние като граждански организации успяваме да се справим достатъчно добре с това да противодействаме на дезинформацията. Част от причините за това са липса на времеви, човешки и/или финансов ресурс, на експертен капацитет, а в някои случаи и заради подценяване важността на комуникациите като компонент на ежедневната ни работа. Но усилия не липсват – просто са нужни още. Затова и ние от ФГУ насочихме част от работата си в тази посока. Най-напред проведохме допитване сред членовете на мрежата, с помощта на което да набележим какви трудности срещаме по отношение на комуникациите и как можем по-добре да представяме дейността си сред широката публика. На база на резултатите, заедно със специалисти по дигитален маркетинг и по разпознаване на дезинформация – медийният експерт Петко Георгиев и журналистът Георги Марчев, подготвихме обучение не само за членове на мрежата, но и за други наши съмишленици, които изявиха желание да научат повече за онлайн комуникациите: от с. Бенковски, Бургас, Варна, Карлово, Ловеч, Пазарджик, Свиленград, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Ямбол.

Използвахме възможността за среща и за да поговорим за това как гражданските организации в България реагират на най-острата в момента ситуация – войната в Украйна и по-конкретно подпомагането на хилядите украински граждани, търсещи спасение у нас. Събрахме немалко истории за взаимопомощ, за това как сдружения, фондации и читалища успяват да се полезни на хора в нужда тук и сега. За тях ще ви разкажем в следващия ни материал за #смисленитекаузи. А дотогава – вижте какво споделят нашите колеги Надя Шабани от Български център за нестопанско право, Цвета Ненова и Евгения – бесарабска българка, бежанка от Украйна и понастоящем доброволец, от „Каритас“ Русе, Деница Петрова и Денис от „Грийнпийс“ България и неуморимият доброволец Тихомира Методиева – Тихич във второто видео, което създадоха за нас приятелите ни от Story Films, посветено на солидарността и желанието да помогнеш лично.

За желанието да помогнеш лично

С подкрепата на Civitates.

logo-onlight-tag

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt