За смислените каузи: мрежата ФГУ в подкрепа на украинските бежанци у нас

Начало / Каузи / За смислените каузи: мрежата ФГУ в подкрепа на украинските бежанци у нас
Начало / Каузи / За смислените каузи: мрежата ФГУ в подкрепа на украинските бежанци у нас

За смислените каузи: мрежата ФГУ в подкрепа на украинските бежанци у нас

От
в Каузи

За смислените каузи: примери от мрежата на ФГУ в подкрепа на украинските бежанци у нас

През последните месеци една от каузите на Форум Гражданско Участие е да запознае по-голяма част от българското общество с работата на граждански организации у нас, които от години работят в разнообразни сфери на социалния живот и подкрепят различни групи в нужда, но днес са обединени от желанието си да помогнат на бягащите от войната в Украйна. Вече ви разказахме за реакцията на Български център за нестопанско право и „Грийнпийс“ България, които оказват съдействие за приемането, складирането и преразпределянето на помощи за украински граждани, за хуманитарните мисии на „Каритас“ Русе и на отделни хора като Тихомира Методиева. Днес ви споделяме още примери за взаимопомощ от страна граждански организации, част от семейството на ФГУ.

Сдружение „Свят без граници“ управлява социални жилища в Стара Загора, в които са настанени 60 семейства от Украйна. С деца от Украйна работят от сдружение „Знание“ Ловеч, по-рано през годината нашите приятели в Център по правата на човека „Васил Левски“ в Карлово пък организират изложба на детски рисунки. Немалко от нашите колеги и съмишленици споделят, че дори организациите им да не са пряко ангажирани с дейности в подкрепа на бягащите от войната в Украйна, членовете на техните екипи участват в доброволчески и дарителски инициативи. Доброволци от фондация „Европейски институт“ са сред първите посрещащи украинци в Русе – подпомагат ги и с първоначални грижи, последващи дейности за интеграция. Други, като например Платформа АГОРА, помагат като популяризират инициативите на свои партньорски организации.

Има много различни начини да помогнем на някого в нужда.

Немалко хора даряват от времето си, тъй като не разполагат с финансова възможност да подкрепят изпадналите в беда с материални или парични средства. На други пък им липсват тъкмо тези свободни часове, които да посветят на доброволчество, и решават да се включат с осигуряването на ресурси. Защото има ситуации, в които няма как да останеш безразличен. Да изразим гласно коя страна заемаме по даден въпрос, да заявим кое за нас лично или за нашата организация е правилно, морално и кое – грешно, е друга форма на ангажираност, която не просто има стойност, но и изисква кураж. Това правят от Национален младежки форум:

Изготвихме позиция, която публикувахме непосредствено след началото на руската агресия. Посветихме последвалите месеци на това да споделим информация за всички организации, които организират дарения, помощ на украинските бежанци.

В усилията ни добрите дела на гражданските организации да достигнат до повече хора се присъедини и Обществен дарителски фонд Сливен – създаден в края на 2012 г. с обединените усилия и подкрепа на представители от неправителствения сектор, бизнеса и общественици в град, както самите те описват учредяването си. От организацията разказват, че всички предприети дейности в подкрепа на украинските бежанци са резултат от вътрешна мотивация у членовете на екипа и техни доброволци – емоции като съчувствие, състрадание, желание да помогнат.

„Тъй като координатите на фондацията ни се разпространиха още в началото в град Днипро в Украйна, ние бяхме ангажирани от подготовката на пътуването на украинците, посрещането и транспорта им, осигуряване на жилище, храна, дрехи, съдействие пред институциите“, споделя Нели Минчева, която е част от екипа и член на управителния съвет на фондацията.

Продължават с провеждането на безплатни уроци по български език в Сливен, Твърдица и село Баня, Община Нова Загора. Откриват детски център за украински деца с аниматори, които също са украинки, организират и лагер в планината за украински деца и техните майки. Съвсем естествено, в работата си с тях обръщат специално внимание на психологическата подкрепа. Отделно, съдействат на жените в трудоспособна възраст да намерят работа, квартира, придружават ги на интервюта: „Към нас се обръщат за всякакви въпроси“.

Преди време решават да преброят колко украински бежанци са получили подкрепа от тях: „Стигнахме до 91 души с над 300 конкретни помощи… и се отказахме да броим.“ Сред тези поне деветдесет души е и Надежда, за която ви разказахме в предишен материал.

С посрещане, изпращане, търсене на квартири, с осигуряване на храна, дрехи, лекарства, подкрепа чрез консултации, придружаване („Общо взето, всичко, за което се сетите“) се включват и от Обществен дарителски фонд – Стара Загора. Организацията поддържа местната фейсбук страница за подкрепа на украинските бежанци, където споделят полезна информация, както и предупреждения за трафик или онлайн измами. „Най-много ни радва, когато някой успее да се справи сам на базата на информация, която сме му предоставили!”, споделят от Фонда.

В подкрепа на бягащи от войната се включват и от Клуб на нестопанските организации в Търговище. Клубът е сред организациите, основатели на Форум Гражданско Участие. Групата украинци, с които работят, са разпределени в детски център близо до град Антоново – в така прочутото Ястребино. Изолирано място. Селото, до което се намира центърът, има около 60-70 жители, възрастни хора. В близкия град почти няма лекари, има само едно училище и никакви възможности за развлечение. Няма и работа.

„Въпреки че това бяха деца и жени, преживяли по някакъв начин ужасите на войната, ние никога не срещнахме в техните очи упрек или огорчение“, споделя Невена Маджарова, изпълнителен директор на Клуба.

Това, което ги мотивира да подпомогнат бежанците и преди всичко с децата, е опитът им в работата по терапевтични модели, базирани на игрови елементи – натрупаната експертиза им дава увереност, че помощта им ще дойде тъкмо на място. Не знаят какво да очакват. Посрещат ги „едни любопитни детски очи“ и в началото се разбират само с жестове и мимики. Днес те вече не са там – невъзможността сами да изкарват прехраната си и да осигурят образованието за своите деца кара възрастните да напуснат Ястребино, а някои и страната.

Това са само малка част от примерите за подкрепа и солидарност, които граждански организации от нашата мрежа оказват и проявяват към бягащите от войната в Украйна. Защо го правят? Защото така трябва.

logo-onlight-tag

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt