„Забраненият референдум” – рестарт на кампанията

Начало / Проекти / Мрежата в действие / „Забраненият референдум” – рестарт на кампанията
Начало / Проекти / Мрежата в действие / „Забраненият референдум” – рестарт на кампанията

„Забраненият референдум” – рестарт на кампанията

Кампанията „Забраненият референдум” тръгва отново. От днес, 2.11.2015 г. гласуването по двата „забранени” въпроса е възобновено.

Припомняме, че Форум Гражданско Участие, в широка коалиция със стотици организации и активни граждани от цялата страна създаде онлайн платформата http://zareferendum.bg/, на която гражданите могат да дадат своя вот по въпросите за мажоритарния вот и за задължителното гласуване. Те бяха отхвърлени от народните представители и затова не бяха включени в официалния национален референдум, проведен на 25.10.2015 г.

Първоначалната идея на „Забраненият референдум” бе тя да бъде активна до деня на националния референдум. Няколко фактора обаче повлияха на решението на организаторите да продължат кампанията.

Предизборната кампания за изтеклите местни избори 2015 г. трябваше да бъде съпроводена от сериозна информационна кампания с доводи „за” и „против” по отношение на електронното гласуване. Но агитация по въпроса, поставен на референдума, липсваше. Особено от страна на партиите, дори и на онези, които формално подкрепяха позицията „за”. Истински застъпници в подкрепа на електронния вот бяха граждански формирования, особено хората от инициативния комитет „Гласувай без граници“. Застъпването на позицията „против” също беше обвито в мъгла. Формално имаше регистрирани около 15 инициативни комитета и партии с отрицателна позиция по отношение на електронното гласуване.  Аргументираните позиции обаче също не бяха чути от тях. В подкрепа на всичко това дойдоха и данните от социологически изследвания, според които една трета от избирателите изобщо не знаеха за референдума.

Всичко това, както и резултатите от референдума, дадоха на Форум Гражданско Участие основание да продължи кампанията „Забраненият референдум” и гласуването на платформата – поне до разглеждане на въпроса за електронното гласуване от Народното събрание.

Както знаете, в националния референдум за електронното гласуване участваха малко повече от 35 % от имащите право на глас, поради което предложението не се счита за прието. Тъй като гласувалите обаче са над 20%, по закон въпросът за задължителното гласуване трябва да бъде разгледан от Народното събрание.

Крайните резултатите от гласуването на платформата ще бъдат обобщени и предоставени на институции, медии и други НПО като основание за дебат относно взаимоотненията политици – граждани, както и силен аргумент за промяна на Закона за прякото участие, така че той да бъде наистина приложим и полезен за гражданите. Вярваме, че активното ни участие и свободно споделяне на мнения ще доведе до реална промяна.

Гласувайте на http://zareferendum.bg/!

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt