“Заедно за здравословна среда” или как жителите на Горни Богров мислят заедно за своята общност

Начало / Новини / “Заедно за здравословна среда” или как жителите на Горни Богров мислят заедно за своята общност
Начало / Новини / “Заедно за здравословна среда” или как жителите на Горни Богров мислят заедно за своята общност

“Заедно за здравословна среда” или как жителите на Горни Богров мислят заедно за своята общност

в Новини
Форум Гражданско Участие проведе на 19 юли т. г. в с. Горни Богров  обществена дискусия по проект „Вход за граждани“ – въвеждане на европейски модел за насърчаване на гражданското участие в три кметства на Столична община“, който се изпълнява с финансовата подкрепа  на Столична община, Програма Европа 2017 г., в партньорство с кметство с. Герман, кметство с. Горни Богров, кметство с. Бистрица. 
Дискусията  беше открита от кмета на Горни Богров Росица Стоянчова. На събитието присъстваха Иветка Петрова – общински съветник в Столичен общински съвет, Лилия Христова – обществен посредник на Столична община, Лилия Донкова – зам.-кмет на район „Кремиковци“, Цветомира Георгиева – координатор по Програма Европа. 
 IMG_6300
Дискусията събра на едно място около 40 жители на селото – млади семейства, представители на местното училище и читалище, на пенсионерския клуб, членове на НПО. Дейностите са в продължение на установеното партньорство от предходната година, където заедно с кмета на кметството и местни жители бяха идентифицирани важни теми за общността.
 
Разделени по групи като представители на различни сектори в рамките на два часа жителите на Горни Богров имаха възможност да споделят свои идеи за подобряване на средата в селото и инициативи за здравословен начин на живот. Модератори на събитието бяха Ива Таралежкова и Диана Андреева от ФГУ. Люба Колчева от фондация „ЕкоОбщност“ представи на присъстващите как чрез съвместни усилия на общността и по-целенасочено планиране може да се облагородят тревни пространства, места за срещи в малки населени места или просто да се родят инициативи за съживяване на общността. 
 
Обсъждането на идеите и препоръките на жителите мина под мотото „Мисли локално, действай мащабно“. Всяка група представи своите идеи пред останалите, като целта беше да се търсят пресечните точки между всички участници, за да се мисли  какво може да се реализира занапред.  

В рамките на оживена дискусия се споделиха следните идеи:

  • Изграждане на фитнес на открито/спортна площадка в двора на училището, която да бъде осветена и с видеонаблюдение за сигурност;
  • Да се направи детски кът в парка за местните деца и младите семейства и там да се изгради беседка за срещи на открито за местния пенсионерски клуб;
  • Да се облагороди местност в близост до манастира „Св. Георги“ за разходки и за привличане на туристи;
  • Да се поддържат съвместно с доброволни усилия тревните площи и да се организират почиствания с представител на всяка къща от селото;
  • Възстановяване на басейн с минерална вода и използване на минералната вода за привличане на туристи и гости;
  • Да се „закрие” барата в селото и там да се изгради велоалея;
  • Да се направи пътека от спирката на автобуса до центъра на селото.
 
Резултатите от тази дискусия ще бъдат обобщени в протокол, на базата на който идеите ще се превърнат в малки проекти и съвместно с кметство Горни Богров, район „Кремиковци“ и   Столична община ще се търсят най-подходящите начини за тяхното реализиране. 

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt