В Лозен дискутираха как да реновират училищата в селото

Начало / Новини / В Лозен дискутираха как да реновират училищата в селото
Начало / Новини / В Лозен дискутираха как да реновират училищата в селото

В Лозен дискутираха как да реновират училищата в селото

От
в Новини

Поредна информационна среща в рамките на инициативата „Пътеводител за обществени консултации“ на Форум Гражданско Участие се проведе на 7 октовмри (сряда) в село Лозен. Домакин на събитието беше читалище „Светлина“, а темата – възможностите за разширяване и реновиране на местните училища. Основната цел – да се информират гражданите от село Лозен  за настоящото състояние и предизвикателствата в сферата на образованието и да се генерират предложения и идеи за подобряване.

A2-4Участие в събитието взеха кметът на селото, Георги Младенов, както и кметът и заместник-кметовете на район Панчарево – Николай Гюров, Даниела Христова и Ирина Войнова. Модератор беше Ива Таралежкова, председател на УС на Форум Гражданско Участие, а Столичният общински съвет беше представен от Владимир Митов.

Основните предизвикателства

В срещата активно се включиха и ръководителите на двете основни училища в селото, които изложиха „от първа ръка“ затрудненията пред местните образователни институции. Директорът на училище 200 ОУ „Отец Паисий“ представи данни за училището и съпътстващите проблеми със сградния фонд, а директорът на 201 ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ акцентира върху сградния фонд и липсата на учители. От казаното може да се обобщи, че недостигът на сграден фонд и малките физкултурни салони са предпоставка за отлив на ученици, както и липса на условия за целодневно обучение.

Взети решения и последващи стъпки

В резултат от проведената среща беше решено районната администрация да изработи задание, което ще бъде предложено за обсъждане в училищата до 30.10.2020г. Предвидено е провеждането и на обществено обсъждане на заданието до 20.11.2020г. Междувременно следва да бъде направена точна калкулация на необходимите средства и да започне търсене на ресурси за проектиране.

IMG_20201007_190510 IMG_20201007_192834

* * *

Проект „Пътеводител за обществени консултации“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 от сдружение „Форум Гражданско Участие“.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt